ERŐSSÉG alapú...

Vezetőfejlesztés
Csapatkohézió
Munkavégzés
Értékesítés
Interim Management

Rólunk mondták

  • Nagy DávidHÖOKElnökA woskhopotok legnagyobb előnyének azt tartom, hogy van konkrét, megfogalmazott célja a szervezetnek. Nagyon örülök.
  • Kovács RitaTATA Consultancy ServicesI got another point of view about my everyday life and work relationship. I feel encouraged to find more in myself.
  • Petényi MárkEuromarknet Kft.Online Business ConsultantÁtgondoltam és újraértékeltem az erősségeimet és a tehetségeimet, hogy ezekre építve még tudatosabban haladhassak a céljaim felé.
  • Vereczki GyörgySimonyi Károly SzakkollégiumNagyon tetszett a szemlélet valamint a tippek és a trükkök. Igazi tapasztalatokat szereztem az elmesélt történetekből.
  • Ács JuditSimonyi Károly SzakkollégiumRávilágítottatok, hogy nincs olyan ember, akiből ne tudnék kihozni valamit. Csupán meg kell találnom az erősségeiket.

Keresés

Keresés!

Az önelégült és az aggódó

2011-11-13

Vezetőként már biztosan nagyon sok embertípussal találkoztál. Volt, akivel szuper-hatékonyan ment a munka és volt, akit egyszerűen nem lehetett betörni, magatartása, hozzáállása nem egyezett a Te elgondolásaiddal. Mindenben csak hátráltatott, felesleges konfliktusokat gerjesztett a cégen belül. Kell ez neked?

Ismerős? Ha nem, akkor szerencsés vagy; ha igen, akkor most megpróbálok segíteni abban, hogy a jövőben elkerüld a sok kellemetlenséget és felesleges bosszankodást, amit ezek az emberek okozni tudnak. Összeszedtem pár tünetet, hogy miként tudod gyorsan felismerni ezeket a gyenge elemeket cégeden belül.

Tapasztalatom szerint sok gondot okoznak azok a munkatársak, akik rosszul kezelik múltbéli sikereiket vagy bukásaikat. A tünetek ugyan eltérők, de ugyanazt a rossz eredményt hozzák.

ÖnelégültAz egyik típus az önelégült. Ő az akinek, egyszer valami nagyon bejött az életben (legyen az akár 10-20 éve), és innentől kezdve nem hajlandó ettől elszakadni, nem figyeli a külvilág változásait, csak magára koncentrál. Nem tud különbséget tenni, hogy amiatt lett sikeres ahogyan viselkedett vagy épp annak ellenére. :) Még akkor sem változtat, ha az új lehetőségekből tanulhatna, fejlődhetne, sőt többet profitálhatna. Egyszerűen nem hajlandó változtatni a módszerein. Ez a mai, dinamikusan változó gazdasági környezetben egyenlő az öngyilkossággal.

Onnan ismered fel, hogy ha nagy a baj, mindig másokat okol. Soha nem fogja beismerni, ha ő hibázott, hiszen neki van „tökéletesen működő” módszere mindenre. Szerinte nem neki, hanem a többieknek kell változniuk, annak érdekében, hogy minden tökéletesen működjön. Ez a típus totál rugalmatlan, bosszantó és sértődős.

AggályoskodóA másik típusba tartozik az, aki mindenért feleslegesen aggályoskodik. Ő az az alkalmazott, akinek valami a múltban rosszul sült el és ennek ismételt bekövetkezését próbálja elkerülni az élet minden területén. Minden feladatot, tennivalót potenciális veszélyként fog fel.

Onnan ismered fel, hogy korábbi kudarca miatt mindenki más próbálkozásait letöri, akadályozza. Gyakran kerül emiatt személyes konfliktusokba, sőt van, hogy a szervezettel is öncélú harcot vív.

Néha nem ilyen látványos, csak úgy magában szorong. Fél minden dologtól, mert korábban áldozatot hozott valamilyen jó ügy érdekében, ami végül nem hozta a hozzá fűzött reményeket. Azóta félti az állását, karrierjét, sőt a csapat jövőjét is. Ha valami nem jól sül el, akkor azt mindig a saját hibájának könyveli el. Annak ellenére, hogy tele van energiával és ötletekkel, mégsem hatékony, mert rosszul használja fel erőforrásait és a baj elkerülése érdekében mindig 100%-osan ki akarja szolgálni a hatalmat, még akkor is, ha ez felesleges időpocsékolás.

Mindkét típus hátráltatja a szervezet működését, nem ad hozzá semmit a jövőtökhöz, így semerre se fogtok jutni. Ha az eredményes és hatékony munkavégzés híve vagy, akkor tanuld meg felimserni és kezelni ezeket az embereket, mégpedig úgy, hogy a típusuknak megfelelő feladatokkal, munkakörökkel látod el őket, különben csak hátráltatni fognak.

Dr. Dobay Róbert