ERŐSSÉG alapú...

Vezetőfejlesztés
Csapatkohézió
Munkavégzés
Értékesítés
Interim Management

Rólunk mondták

  • Kovács RitaTATA Consultancy ServicesI got another point of view about my everyday life and work relationship. I feel encouraged to find more in myself.
  • Nagy DávidHÖOKElnökA woskhopotok legnagyobb előnyének azt tartom, hogy van konkrét, megfogalmazott célja a szervezetnek. Nagyon örülök.
  • Petényi MárkEuromarknet Kft.Online Business ConsultantÁtgondoltam és újraértékeltem az erősségeimet és a tehetségeimet, hogy ezekre építve még tudatosabban haladhassak a céljaim felé.
  • Ács JuditSimonyi Károly SzakkollégiumRávilágítottatok, hogy nincs olyan ember, akiből ne tudnék kihozni valamit. Csupán meg kell találnom az erősségeiket.
  • Cseh O. XéniaTATA Consultancy SevicesÉrtékes embereket és gondolatokat ismerhettem meg. Jól strukturált, hatékonyan használható ismereteket szerezhettem meg nagyon jó hangulatban. Köszi a lehetőséget, csak így tovább a szemlélet terjesztésében.

Keresés

Keresés!

Hogyan válassz coach-ot?

2008-11-06

A vezetőfejlesztésben Magyarországon is egyre hangsúlyosabb szerep jut a coach-oknak. Pár perc keresgetés a neten és több tucat technikát, módszertant találhatsz. Vajon melyiket válaszd?  

Szerintem ne módszertant válassz, hanem embert. Először is kérdezd meg a coach-ot, hogy miben specialista. Miben a legjobb? Gyakran hallom, hogy a jó coach így csinálja, meg úgy. Mintha létezne valami általános, tökéletes coach, vagy módszer. Eddig én nem találkoztam ilyennel, de őszintén szólva nem is hiszek a létezésében.

Sok coach azt állítja magáról, hogy általánosan, bármilyen probléma megoldásában tud segíteni, függetlenül attól, hogy van-e fogalmuk egyáltalán az adott problémáról. Szerintem a jó coachokban mindössze egyetlen dolog a közös: specializálódnak. 

Keresd meg tehát a problémádhoz a megfelelő coachot!

Az ügyfelek szinte kivétel nélkül elkövetnek két alapvető hibát, amikor egy coach mellett döntenek.

  1. Rossz coach-ot választanak a problémájukhoz. Sokan gondolják úgy, hogy ha egy Celeb coachot választanak, az jól eladható a főköknek / HR-nek és garantált sikert hoz. Ez kb. úgy hangzik, hogy "akkor lesz a legjobb alakom, ha a világ legjobb személyi edzőjét választom." Az, hogy egy coach sokféle különböző dolgot csinált még nem predesztinálja a sikerét Nálad.
  2. A coach felelőssége, hogy megváltoztassa a dolgokat körülötted. Hatalmas tévedés! Nem a coach felelőssége, hanem a Tied! A coach csak abban tud segíteni, hogy kiválaszd azokat az opciókat, amikkel a legjobb eredményt tudod elérni. Ezek a lépések azonban minden egyes embernél mások, ugyanis minden ember másfajta adottságokkal, képességekkel rendelkezik.

Én. pl. vezetőknek és csapatoknak segítek abban, hogy kiváló teljesítményt nyújtsanak. Segítek nekik, hogy változtassanak a viselkedésükön. Nem igazán motiválnak az olyan feladatok, amikor egy gyengébb teljesítményből valami középszerűt kell produkálni. Ezt a feladatot meghagyom másoknak. A középszerűből kiválót csinálni: ez az a terület, ahol leginkább az elememben vagyok. Mit csinálok másképp, mint a Celeb coachok?

Tegyük fel pl., hogy javítani szeretnél azon, hogy meghallgatsz másokat anélkül, hogy félbeszakítanád őket. Ahelyett, hogy a coachod nyúzod, símán kérdezd meg a munkatársaidat, hogy: "Szerinted hogyan tudnék előre lépni abban, hogy türelmesen végighallgatlak?" Sokkal precízebb választ fognak adni annál, mint amit egy coach általánosságban mondani tudna. Ez esetben a coach nem én vagyok, hanem a körülötted lévő emberek. Ha jobb viszonyt szeretnél kialakítani az ügyfeleiddel, ki kellene, hogy a coachod legyen? Az ügyfeleid! Ha jobb viszonyt szeretnél a munkatársaiddal, ki a legjobb coach? A munkatársaid. Sokan élnek abban a tévhitben, hogy a coach foglalkoztatása valami titkos, szégyellni való dolog. Épp ellenkezőleg! A nyíltság sokat segíthet abban, hogy komolyan vegyenek és akarjanak segíteni Neked.

Oké, de hogyan tudod nyomon követni, hogy mennyit haladtál előre? Két hónap múlva kérdezd meg a munkatársaidat: "Hogyan haladok szerinted a hallgatással?" Ha velük együtt követed a dolgot, el fogják hinni, hogy komolyan gondolod. Nem csak a viselkedéseden sikerül így javítanod, hanem azon is, ahogyan mások látnak Téged. Ne feledd! Sokkal nehezebb megváltoztatni azt, ahogyan mások látják a videlkedésedet, mint változtatni magán a viselkedésen.

Majdnem mindenki akivel eddig dolgoztam jó kifogásokat talált arra, hogy miért nem az Ő hibája, ahogyan másokkal viselkedik. Ilyenkor csak annyit mondok: "Felejtsd el!, Arra fókuszálj, amin Te tudsz változtatni."

Ha elmúltál 30, elég gyenge érv aput és anyut hibáztatni. El tudsz képzelni egy vezetőt, amint azt mondja, hogy "Tudod, miért nem hallgatlak figyelmesen végig? Az apám miatt."

Az üzenet egyszerű: Felnőtt vagy! Viselkedj úgy! Vállalj felelősséget azért, ahogyan viselkedsz!

Dr. Dobay Róbert