ERŐSSÉG alapú...

Vezetőfejlesztés
Csapatkohézió
Munkavégzés
Értékesítés
Interim Management

Rólunk mondták

  • Kovács RitaTATA Consultancy ServicesI got another point of view about my everyday life and work relationship. I feel encouraged to find more in myself.
  • Nagy DávidHÖOKElnökA woskhopotok legnagyobb előnyének azt tartom, hogy van konkrét, megfogalmazott célja a szervezetnek. Nagyon örülök.
  • Cseh O. XéniaTATA Consultancy SevicesÉrtékes embereket és gondolatokat ismerhettem meg. Jól strukturált, hatékonyan használható ismereteket szerezhettem meg nagyon jó hangulatban. Köszi a lehetőséget, csak így tovább a szemlélet terjesztésében.
  • Ács JuditSimonyi Károly SzakkollégiumRávilágítottatok, hogy nincs olyan ember, akiből ne tudnék kihozni valamit. Csupán meg kell találnom az erősségeiket.
  • Rácz ZoltánTATA Consultancy SevicesValós tapasztalatokat szereztem, az életben ténylegesen használható dolgokat tanultam. Tetszett a vidám előadási stílusotok.

Keresés

Keresés!

Kié a csend?

2008-10-07

A jó vezetők inkább hallgatnak, mint beszélnek!Nemrégiben megfigyelőként részt vehettem egy teljesítmény-értékelő beszélgetésen. A vezető alapvetően követte az általános szabályokat, azonban a végén, amikor négyszemközt megkérdeztem a beosztottat, hogy hogyan érezte magát, eléggé el volt keseredve. Úgy gondolta, hogy a főnöke nagyon okos ember, mindenre logikus és frappáns választ adott. Csakhogy ettől Ő butának, szűk látókörűnek, talán néha még inkompetensnek is érezte magát. A végeredményt tekintve nem sikerült valami jóra a teljesítmény-értékelő beszélgetés. Mi volt a gond? 

Sok jótanács, okosság lelhető fel a neten arról, hogy mit és hogyan kell csinálni a teljesítmény-értékelő beszélgetésen, milyen a jó értékelő lap, stb. A vezető az én példámban ezeket az okosságokat egészen jól használta, sőt nagyon ügyes technikával kérdezett, ügyelve arra, hogy a kérdéseivel ne sugallja a helyes választ, mégis félresikerült a megbeszélés.

Mi az, amiről megfeledkezett?

A kérdezz-feleleket legjobban a teniszhez tudnám hasonlítani. A kérdezés olyan, mint amikor szerválsz: a kérdést (ütő) használod arra, hogy elindítsd a beszélgetést (labda). Ha jó kérdést teszel fel, akkor a másik veszi az adást (a labda átjutott a hálón). Most nem térnék ki a necces kérdésekre és arra, ha a hálóba ütöd a labdát, ezzel korábban már foglalkoztam. A sikeres szerva után a labda ugye a játszótárs térfelén pattan. Ilyenkor normális esetben nem rohansz át és ütsz bele még egyet... :)

Hát éppen ettől volt a teljesítmény-értékelő beszélgetés nem-normális. A beszélgetés nagy részében a vezető nem várt a válaszokra, hanem a kérdésekhez kimerítő értelmezést adott amiből kiderült, hogy Ő mit gondol. Mintha le akarta volna szerválni a másikat a pályáról. Az egy óra jót tett az egojának, jól megmutatta, hogy milyen okos. (Apropó, a nárcizmusról is olvastam valami jót.) Ezzel szemben, bár korrektül zajlott az értékelés, a beosztott "kevesebb volt", mint amikor belépett a szobába.

TIPP:

  • Ha feltetted a kérdést a csend a válaszadóé! Várj türelmesen, amíg visszaüti a labdát. Nem Te vagy kínos helyzetben, hanem Ő.
  • Ha megszakítod a csendet azzal, hogy értelmező kérdést teszel fel (még rosszabb, ha meg is válaszolod a saját kérdésedet), a másiktól veszed el az időt: kevesebb ideje marad gondolkodni a válaszon.
  • Ha a csendbe belekérdezel, akkor a másik azt gondolhatja, hogy türelmetlen, ideges vagy, ami nagy mértékben csökkenti a hatékonyságodat.
  • A jó vezető kiválóan hallgat: a beszélgetés 70%-ában hagyja beszélni a beosztottait. Ez pokolian nehéz feladat, alig ismerek olyan vezetőt, aki képes erre. Pedig busásan megtérül, ha csendben vagy: az embereid őszintén elmondanak mindent, mert nekik az a legfontosabb, hogy végre meghallgassák őket. Te pedig az információmorzsákból össze tudod rakni a teljes képet.
  • Hallgatás és hallgatás között is van különbség! Ha hallgatsz, akkor figyelsz! Én nem hívom hallgatásnak azt, amikor a másik mondókája közben már  a saját válaszodat gyártod. Ilyenkor nem a másikra figyelsz, hanem a saját gondolataidra. Igazából nem is vagy ott a beszélgetésen.
Dr. Dobay Róbert