ERŐSSÉG alapú...

Vezetőfejlesztés
Csapatkohézió
Munkavégzés
Értékesítés
Interim Management

Rólunk mondták

  • Nagy DávidHÖOKElnökA woskhopotok legnagyobb előnyének azt tartom, hogy van konkrét, megfogalmazott célja a szervezetnek. Nagyon örülök.
  • Kovács RitaTATA Consultancy ServicesI got another point of view about my everyday life and work relationship. I feel encouraged to find more in myself.
  • Gonda AnnamáriaTATA Consultancy SevicesSikerült konkrétan megfogalmazni az erősségeimet, kitűztem azt a célt, hogy olyan munkám legyen, amit ingyen is szívesen csinálnék. Örömmel töltött el, hogy vannak vannak így gondolkodó emberek.
  • Petényi MárkEuromarknet Kft.Online Business ConsultantÁtgondoltam és újraértékeltem az erősségeimet és a tehetségeimet, hogy ezekre építve még tudatosabban haladhassak a céljaim felé.
  • Rácz ZoltánTATA Consultancy SevicesValós tapasztalatokat szereztem, az életben ténylegesen használható dolgokat tanultam. Tetszett a vidám előadási stílusotok.

Keresés

Keresés!

A munka egy nagy szívás

2011-04-15

A munkáról alkotott képünk (40 óra, hétfőtől péntekig, 9-től 5-ig) egyszerűen elavult, régimódi, ideje kidobni. Az emberek minden nap munkába indulnak, hogy vesztegessék saját és a cégük idejét, értékes pillanatokat áldozzanak fel az életükből.

Mindez azért alakult így, mert a globális, jóformán 24/7-es gazdaságunk elavult hiedelmeken alapul arról, hogy hogyan kell végezni a dolgunkat és hogyan is néz ki a munka.

  • Amikor dolgozol, az összes tudásod, tapasztalod odaadod, cserébe úgy bánnak veled, mint a kisgyerekkel, akit ha egyedül hagynak, csokit fog lopni.
  • Bemész dolgozni és azt látod, hogy azokat léptetik elő, akik korábban érkeznek és később mennek haza, mint bárki más.
  • Naponta órákat töltesz hosszú, értelmetlen megbeszéléseken, ahol a következő hosszú és értelmetlen megbeszélésről egyeztettek.
  • Azt látod, hogy a tehetséges, a kompetens, és a produktív emberek hátrányba kerülnek pusztán azért mert gyereket vállalnak, vagy nem jók a munkahelyi politizálásban.

A legszörnyűbb az az egészben, hogy annak ellenére játsszuk a játékot, hogy tudjuk és érezzük, hogy semmi értelme sincs. Mindenki tudja, hogy szívás a munka, de senki nem tesz semmit.

Vannak persze próbálkozások, amik végül nem jelentenek megoldást. A rugalmas munkaidő nem megoldás. Egy vicc! Ha közelebbről megnézzük, akkor még mindig reggel 9-től 5-ig dolgozol, csak épp otthonról vagy csak egyesek kiváltsága a rugalmas munkaidő.

A munka és a magánélet egyensúlyának keresése se vezet sehova. A jelenlegi munkarendben semmiképp se! A megoldás nem az időgazdálkodás. Egyetlen time management tréning se képes soha megoldani azt a problémát, hogy az embereknek nincs ráhatásuk a saját idejükre. Sajnos nincsenek olyan tippek és trükkök, amik megoldanák ezt a problémát. Az egyetlen módszer az, ha a „játékot” alapjaiban változatod meg. Csak akkor érhetsz célt, ha nem az új munkamódszert keresed, hanem újfajta életstílust alakítsz ki, ami azon a radikális felismerésen alapul, hogy felnőtt vagy. A tudásod és képességed legjavával tartozol a munkaadódnak, de nem tartozol neki az időddel és az életeddel.

Készítettem egy tanulmányt, melyben olyan munkakörnyezetet mutatok be, ahol csak az eredmények számítanak. Az emberek saját maguk gazdálkodnak az idejükkel, ha úgy tartja kedvük kedd reggel gyümölcsöt vásárolnak otthonra vagy edzőterembe mennek szerdán 3-kor vagy épp elviszik a gyerekeket az 5 órás mozira. Mindaddig megtehetik ezt, amíg teljesítik az elvárásokat, hiszen a hangsúly az eredményen van. És csak az számít! Nem kell senkitől engedélyt kérni, nem kell senkinek beszámolni, hogy épp mit csinálsz. Egyszerűen csak csinálod, határidőre és elvárt minőségben teljesítesz. Csak az a fontos, hogy meg tudsz-e felelni az elvárásoknak. Az alapelv az, hogy azt csinálhatsz, amit akarsz, akkor amikor akarod, mindaddig, amíg szállítod az eredményeket. A fizetésed az elvégzett munkáért kapod és nem az eltöltött időért.

Ha le szeretnéd mérni, hogy a céged hol tart, javaslom töltsd ki a ROWE tesztet.

Tudom, hogy ez utópisztikusnak hangzik, de több cég sikeresen működtet már XXI. századi, korszerű munkahelyeket ezeken az alapokon. Miért ne sikerülhetne másoknak is?

Dr. Dobay Róbert