ERŐSSÉG alapú...

Vezetőfejlesztés
Csapatkohézió
Munkavégzés
Értékesítés
Interim Management

Rólunk mondták

  • Kovács RitaTATA Consultancy ServicesI got another point of view about my everyday life and work relationship. I feel encouraged to find more in myself.
  • Nagy DávidHÖOKElnökA woskhopotok legnagyobb előnyének azt tartom, hogy van konkrét, megfogalmazott célja a szervezetnek. Nagyon örülök.
  • Petényi MárkEuromarknet Kft.Online Business ConsultantÁtgondoltam és újraértékeltem az erősségeimet és a tehetségeimet, hogy ezekre építve még tudatosabban haladhassak a céljaim felé.
  • Gonda AnnamáriaTATA Consultancy SevicesSikerült konkrétan megfogalmazni az erősségeimet, kitűztem azt a célt, hogy olyan munkám legyen, amit ingyen is szívesen csinálnék. Örömmel töltött el, hogy vannak vannak így gondolkodó emberek.
  • Cseh O. XéniaTATA Consultancy SevicesÉrtékes embereket és gondolatokat ismerhettem meg. Jól strukturált, hatékonyan használható ismereteket szerezhettem meg nagyon jó hangulatban. Köszi a lehetőséget, csak így tovább a szemlélet terjesztésében.

Keresés

Keresés!

Tartsd meg, amiben erős vagy

2008-04-06

Határozd meg, hogy miben vagy gyengébb és olyat vegyél fel, aki épp abban erős. A tanács önmagában nem olyan szörnyű, de az problémás, ahogyan ezt a gyakorlatban alkalmazzák. Ahelyett hogy azon gondolkodnál, hogy mi az amiben gyenge vagy, azt javaslom inkább azt keresd meg, hogy miben vagy nagyon jó és ezeket mindenképp tartsd magadnál, amikor vezetői feladatot delegálsz.

Egyértelmű jelei vannak annak, ha valamiben nem vagy erős. 

Egyik cégvezető ismerősöm, aki autóalkatrészek kereskedelmével foglalkozik, kiváló kapcsolatai révén, hihetetlenül olcsón szerzi be az árut. Úgy érezte, hogy a cég további fejlődéséhez szüksége van egy vezetőre. A kérdés az volt, hogy mit tudjon ez a vezető.

A következőket gondoltuk végig: Ha a beszerzés megy a legjobban, ez az erőssége, akkor aligha van szüksége egy nagymenőre, aki elmagyarázza neki, hogyan is kell csinálnia. Nem érdemes épp ezt a feladatot delegálnia, mert akkor segítő helyett egy potenciális "versenytársat" vesz fel, akivel nagy valószínűség szerint sok konfliktusa lesz. Nem erre van szüksége. Olyan kell, aki azt tudja jól csinálni, amit az ismerősöm nem igazán. Végigbeszéltük ezeket a területek és meghatároztuk azokat, melyek azonnali figyelmet kívánnak. Arra jutottunk, hogy a legnagyobb gondok az alkatrészek raktározási és elosztási dolgainál jelentkeztek. Úgy találtuk, hogy a logisztika területe nem igazán erőssége és nem is érdekli kifejezetten, ugyanakkor kritikus az üzlet sikere szempontjából. Egy kereskedő cégnél a logisztika mindig kiemelt fontosságú, még akkor is, ha nem feltétlenül tudják tudományosan körülírni. A vásárlás, az áruk nyomon követése, a raktárkészlet adminisztrációja és az alkatrészek értékesítése mind sok logisztikai jellegű feladatot követel. A logisztika a valóságban ugyanazokból az alapelemekből építkezik, függetlenül attól, hogy milyen iparágban van a cég, mi a profilja, vagy épp milyen a cég alapkoncepciója. Akkor miért nem keresünk olyan valakit, aki nagyon jó ebben? Egy jó vezető 5-10 év tapasztalattal besétálna ide és azonnal megmondaná, hogy mire van szüksége az üzletednek. Nem csak most, hanem 5 év múlva... A döntései sokkal kevésbé lennének kockázatosak, és a cégvezetőnek végre lenne ideje a pozicionálással és a beszerzéssel foglalkozni. Így jutottunk döntésre, mely már 1 hónap alatt látványos eredményeket hozott.

A logisztika nem az egyetlen kompetencia, amit könnyedén delegálni lehet. Például a pénzügyi teendőktől is logikus megszabadulni. A kontrolling rendszerek, az árazás, a pénzügyi teljesítmény mérése iparágtól függetlenül, a főbb vonalakban hasonlóan működnek. Éppen ezért ezt Neked sem kell a nulláról kitalálnod! Ha mégis magad építed fel, jó esélyed van arra, hogy sokáig tart és nem nyújt akkora segítséget, mint amit vársz. Könnyedén káosz lehet a dologból és olyan érzésed lesz, mint a pilótának, akinek a műszerei rossz magasságot és szélirányt mutatnak.

Összefoglalva tehát, ha vezetőt veszel fel, tartsd magadnál azt a kulcstényezőt, ami az üzleted alapvető eleme és nagyon tehetségesen csinálod.

Dr. Dobay Róbert