ERŐSSÉG alapú...

Vezetőfejlesztés
Csapatkohézió
Munkavégzés
Értékesítés
Interim Management

Rólunk mondták

 • Kovács RitaTATA Consultancy ServicesI got another point of view about my everyday life and work relationship. I feel encouraged to find more in myself.
 • Nagy DávidHÖOKElnökA woskhopotok legnagyobb előnyének azt tartom, hogy van konkrét, megfogalmazott célja a szervezetnek. Nagyon örülök.
 • Rácz ZoltánTATA Consultancy SevicesValós tapasztalatokat szereztem, az életben ténylegesen használható dolgokat tanultam. Tetszett a vidám előadási stílusotok.
 • Petényi MárkEuromarknet Kft.Online Business ConsultantÁtgondoltam és újraértékeltem az erősségeimet és a tehetségeimet, hogy ezekre építve még tudatosabban haladhassak a céljaim felé.
 • Gonda AnnamáriaTATA Consultancy SevicesSikerült konkrétan megfogalmazni az erősségeimet, kitűztem azt a célt, hogy olyan munkám legyen, amit ingyen is szívesen csinálnék. Örömmel töltött el, hogy vannak vannak így gondolkodó emberek.

Keresés

Keresés!

Trükkös interjú kérdések

2011-08-22

A munkáim során előfordul, hogy HR vezetőkkel vagy igazgatókkal néha európai HR igazgatókkal beszélgetek arról, hogy miért is lennék jó megoldás az ő problémájukra. Nemrég volt ilyen élményem. A beszélgetés vége felé jöttek a trükkös kérdések... Néha nem tudom eldönteni, hogy trükkösek-e vagy egyszerűen csak ostobák.

Biztosan voltál már olyan állásinterjún, ahol egy bizonyos ponton valami értelmetlent kérdeztek tőled. Onnan tudod, hogy értelmetlen a kérdés, hogy nem az őszinte válasz az első, ami eszedbe jut, hanem azt keresed, hogy valyon miért kérdezik ezt tőled, mi lehet a helyes válasz.

Összeszedtem a kedvenceim közül a top 3-at:

 1. Tfh, épp az ecsetelgeted, hogy szereted a komplex kihívásokat, a kreatív gondolkodást kívánó feladatokat, amolyan mozgékony arcnak tartod magad. Erre a HR-es felteszi azt a kérdést, hogy oké, hogy ilyen mozgékony vagy, de mihez kezdesz akkor, ha már minden beállt és jól működik?

  Szerintem ez egy teoretikusan buta kérdés. Én ezt válszolom erre: Tudna-e segíteni azzal, hogy elmesél egy szituációt, amikor minden kiválóan működött, nem volt tennivaló, nem kellett semmilyen kihívással szembenézni? Van ilyen egyáltalán? Van ugye gazdasági válság, meg törvényi változás és új versenytársak, a piac is folyamatosan változik. Szerintem nincs ilyen nyugis szitu!!! Ez egyszerűen fikció, úgyhogy a kérdés telesen értelmetlen.
 2. A toplistán a második: "Hogyan képzeled el magad 5 év múlva?"

  Erre egyszerű a válaszom: Honnan tudnám? Nem azt mondom, hogy az jó, ha nincsenek hosszú távú célok. De ki tud 5 évre előre tervezni? A szocializmusben se sikerült. Szerintem az működik jól, ha van egy nagy szőrös elképzelésd és azt max 12 hónapos távlatra lebontod. Az sokkal közelebb van, sokkal kézzelfoghatóbb.

  A "most furfang" :) HR-es erre hozzáteszi, hogy csak azért kérdezi, hogy "mi fog itt tartani a cégnél?" Erre azt válaszoltam, hogy "tegyük fel, hogy nem én, hanem az ideális jelölt ül itt önnel szemben. Mi garantálja, hogy 2 év múlva még itt dolgozik?" Semmi, igaz?
 3. Lehet, hogy így még nem gondoltad végig, de az is trükkös kérdés, hogy "milyen fizetési igényed van?"

  Én úgy gondolom, hogy nincs fizetési igényem, mert nem a pénzért csinálom a dolgom. Tudom, hogy milyen helyzetekben teljesítek jól, büszke vagyok a munkám minőségére és látom, hogy mások is jónak találják azt. Lehet, hogy a "fizess annyit, amennyit gondolsz" dolog elsőre hülyeségnek hangzik, de eddig még mindig úgy volt, hogy az ügyfeleim a jó minőséget értékelték és fair, versenyképes pénzt adtak cserébe.
Dr. Dobay Róbert