ERŐSSÉG alapú...

Vezetőfejlesztés
Csapatkohézió
Munkavégzés
Értékesítés
Interim Management

Rólunk mondták

  Keresés

  Keresés!

  Rónai Balázs - Interjú a Menedzsmentor TV-n

  2010-06-26

  Rónai BalázsMi vagyunk az első olyan vezetőfejlesztéssel foglalkozó cég Magyarországon, aki  erősségfilozófiára épített vezetői módszertanokat tanít közép- és felsővezetőknek. Ennek kapcsán útjára indítottuk a SiKereső interjúsorozatot, ahol sikeres vezetőkkel beszélgetek arról, hogy hogyan értek vezetői pályájuk csúcsára.
  Hogyan látja mindezt saját karriertörténetében Rónai Balázs, az ABESSE vezérigazgatója? Kérdéseimre adott válaszain és tanulságos történetein érdemes elgondolkodni... 

  Rónai Balázs, ismert becenevén Blázi, első két vállalakozását még az egyetemi évek alatt indította. A doktori iskola után mégis kipróbálta az alkalmazotti létet, egy magyar informatikai cégnél helyezkedett el fejlesztőként. A vér nem válik vízzé, 2-3 év múlva már a tulajdonossal gondolkodott együtt a software üzletág külön cégbe történő szervezéséről. Innentől kezdve, mint az újonnan megalakított cég menedzsmentjének tagja, már hivatásszerűen foglalkozott az informatikával. A cég gyorsan fejlődött, létszáma évente megduplázódott. Hét évvel ezelőtt alapította az Abesse-t, melynek sikertörténetét az is igazolja, hogy a cég, ötödik éve a Microsoft legkompetensebb partnere.  

  Mi volt menedzsment karriered legértékesebb tanulsága?

  Kezdetben sokszor gondoltam azt, hogy kollégákkal vagy ügyfelekkel ugyanazt gondoljuk egy megbeszélés végén, amikor összefoglaltuk a megállapodásokat. Aztán kiderült, hogy ugyanazon a mondaton mást értünk. Kiderült, hogy nincs olyan kérdés, amit ne lehetne alaposabban átbeszélni. Ilyenek vagyunk emberek. Máshonnan jövünk, mások a korábbi tapasztalataink, máshogy gondoljuk tovább a dolgokat. Hiába dolgozom egy műszaki szakmában, rá kellett jöjjek, az informatika valójában humán tudomány.

  Véleményed szerint mi a tartós siker kulcsa?

  Ugyanaz, mint a tartós házasságé. Az esküvő siker, hiszen éppen hivatalosan is piacvezetővé váltunk a másiknál. Minket választott a sok lehetőség közül. A tartós siker, ha együtt és boldogan öregszünk meg. Ehhez azért számos helyzetet kell megoldani az évek során. Alkalmazkodni kell a helyzethez, és a másikhoz. És folyamatosan meg kell újulni egy kicsit, hogy megmaradjon a varázs. Egyébként ez, a folyamatos alkalmazkodás, a siker kulcsa az evolúcióban is.

  Az informatikában 2-3 évente alapvetően megváltozik minden, a technológia, a szoftverek, a módszertanok egyaránt. Ehhez is alkalmazkodni kell a cégeknek. Sok ügyfelünk éppen ezért dolgozik velünk, hogy ebben a versenyben is sikeres legyen.

  Hogyan döntesz egy új munkatárs felvételéről?

  Egyszerű elvet követünk: „Programozni bárkit meg tudunk tanítani, de köszönni nem!” Az a tapasztalat, hogy nem mindenki teljesít egyformán jól minden helyzetben. A szakmai dolgokat azonban könnyebb megtanulni, mint azt, hogy hogyan célszerű adott helyzetben megkérdezni valamit az ügyféltől. Ha valakinek ez utóbbi jól megy, akkor érdemes ilyen feladatokat rábízni, ha nem, akkor nincs értelme. Van aki éles helyzetben teljesít jól, van aki nem bírja a stresszt. Meg kell ismernünk, hogy a jelölt miben jó, ahhoz, hogy eldöntsük milyen feladatot bízhatunk rá, és mit nem.

  Az interjúban ezeken a kérdéseken kívül még számos érdekes gondolat elhangzik. Ha szeretnéd meghallgatni Blázi tanulságos történeteit, akkor katt ide!

  A beszélgetésből 12 percet tudsz most elérni, de a héten meghallgathatod a másik felét is, melyben Blázi felfedi előtted többek között azt is, hogy miként hozza ki a maximumot a kollégáiból.

  Dr. Dobay Róbert