ERŐSSÉG alapú...

Vezetőfejlesztés
Csapatkohézió
Munkavégzés
Értékesítés
Interim Management

Rólunk mondták

  • Turcsikné Gáspár GeorginaLufthansa SystemsHR Team LeaderA közös munkában számomra a legnagyobb értéket az jelentette, hogy Robi rövid idő alatt tudott kapcsolódni a projekt csapatunkhoz és adekvát módon hozott számunkra releváns külső szempontokat, meglátásokat, ötleteket amelyek hozzájárultak a kitűzött cél eléréséhez.
  • Gyurácz Németh IvánM27 Absolvo ConsultingAmi nekem fontos tapasztalat és óriási érték volt, az az önismereti dimenzió. Amikor a többiek elmondták, hogy nekik mi jött ki a teszten, azon nem csodálkoztam, kívülről én is így láttam őket. Saját magamról viszont sokat megtudtam, nem is annyira újdonságot, hanem inkább megfogalmazódott konkrétan az, amit eddig csak sejtettem magamról, amit éreztem, de nem tudtam pontosan mi. Azóta sokkal könnyebb másokkal megértetnem, hogy dolgozzanak velem, tudom, kivel kell a hatékonyság érdekében összeállnom egy-egy projektre és ami talán a legfontosabb, tudom értékelni a saját egyéni ambícióimat, céljaimat, hogy ezek mennyire és hogyan válhatnak elérhetővé.
  • Boros AnikóShell Hungary Zrt.Trainer, CEEA Workshopon az önismeret egy újabb darabját rakhattam össze, használható infokat kaptam. Sokszor volt "...hogy én ezt miért nem fogalmaztam meg eddig" érzésem. Köszönöm!
  • Palotai KrisztinaMagyar Telekom Nyrt.A Workshop nagyon bátorító volt, az erősségekre való koncentrálás tekintetében. Nagyon tetszettek az "erősnek érzem magam..." megfogalmazások. Nagyon köszönöm a lelkes és inspiráló munkátokat!
  • Törökné Nagy MónikaPannonAzt gondoltam, coach-ot az válasszon akinek szüksége van rá. Akire nemcsak ráfér, hanem akinek még ilyen allűr bele is fér az idejébe. De mindenképp az, akinek személyes és karrierkezelési problémái vannak. Aztán az első találkozó után átgondoltam, és rájöttem, hogy fejlesztésre, orientációra a legtöbb vezetőnek nyitottnak kell lennie, hogy adott helyzeteket megtanuljunk jobban kezelni. Róbert hatékony eszköztárral és számos új nézőponttal színesítette a rendkívül gyakorlatias beszélgetéseket, melynek révén számos kérdésben hamarabb alakítottam ki azt a letisztult gondolkodásmódot, mellyel saját megoldásaimra könnyedebben találtam rá az üzleti helyzetek során.

Keresés

Keresés!

Túlzásba lehet vinni az erősségek használatát?

2009-06-05

Amikor megláttam, hogy fórumot rendeznek erősségek témában, megörültem, hogy másoknak is fontos az erősségek használata. Mondjuk némi gyanakvással töltött el a címválasztás, de éreztem, hogy ott a helyem. Hát tévedtem, de azért volt néhány tanulság. 

A fórum felvezetője egy cikk volt, amit egy amerikai szerzőpáros írt. Az előadó a cikkből Tom példáját említette, akinek az erőssége a határozottsága volt. Egy idő után aztán annyira arrogáns lett, hogy az már hátrányára vált és visszaesett a teljesítménye. Erre az volt a magyarázat, hogy túlzásba vitte az erősségének a használatát.

Úgy éreztem, itt valamit nem értek. Megkérdeztem az előadót, hogy hogyan definiálja az erősséget, mert szerintem az arrogancia egyáltalán nem erősség, vagy adottság hanem egy kifejezetten rossz magatartás, felvett viselkedési forma. Erre azt a választ kaptam, hogy nem tudja, a szerzők pedig nem definiálták. Egy kicsit csalódott voltam, hogy tulajdonképp nem is tudjuk, hogy miről beszélünk. De ne akadjunk ezen fenn - gondoltam, menjünk tovább.

Felmerült egy kérdés: honnan tudja egy vezető, ha túlzásba vitte az erősségeinek használatát? A kézenfekvő megfejtés az volt, hogy a környezete figyelmezteti erre. Konklúzió: ezért jó a 360 fokos visszacsatolás, ezért kellenek a különféle feedbackek. Már majdnem jótékonyan átsiklottunk a témán, de hát nem bírtam magammal...

Szerintem a feedback erre tipikusan alkalmatlan. Már a nevében is az van, hogy BACK! Tehát egy megtörtént eseményről ad visszajelzést. Nem hinném, hogy vezetőként az lenne a cél, hogy tanulj a visszajelzésekből. Ezt csak a középszerű vezetők hiszik. Nem nagyon tudsz mit kezdeni azzal, ha már arrogáns barom voltál. Az már a múlté, nem tudod kitörölni, max a kárenyhítés lehet a célod. Ezzel szemben én arra tanítom az ügyfeleimet, hogy ELŐRE nézzenek! A vezető attól lesz kiváló, hogy a saját stílusát a fogadó közeghez, vagy az adott szituációhoz tudja igazítani. Ha kell kemény, vagy épp engedékeny, megértő vagy ellentmondást nem tűrő. Ezzel meg tudja előzni, hogy helyrehozhatatlan kárt okozzon.

Az egyetlen dolog amit az eseményről magammal hoztam: "Jóból is megárt a sok." Más bölcsességet nem hallottam.

Ja, és a válaszom a fórum felvetésére:

Nem tudod túlzásba vinni az erősségeid használatát! Tudom, hogy úgy hangzik, mintha lehetne. Valós érvelésnek hangzik, ha túl sokat használod az empátiádat, folyton sírni fogsz, mert mindenki más bánatát magára veszed. Mintha azt akarnánk mondani ennek az embernek, hogy: „Hagyd már ezt az empátiát, te szerencsétlen, folyton csak bőgsz! Az erősséged átalakult gyengeséggé!” Még ha így is van, nem igazán segít egy empatikus embernek, ha azt kéred, hogy ne legyen empatikus. Sokkal hasznosabb, ha azt mondod neki: „Irányítsd az erősséged! Nem akarom, hogy kevésbé használd. Azt akarom, hogy eredményesebben használd ki.” Vagy vegyünk például valakit, akinek erőssége a határozottság. Ez az ember bunkónak tűnhet, amire azt mondhatnád: „Ne légy ilyen határozott!” Nehéz bárkitől elvárni, hogy ne legyen önmaga. Az erősségek fejlesztése arról szól, hogy fogod a természetes impulzusokat és kontrollálod őket. Ha például van ritmusérzéked, akkor azt úgy alakítod tánccá, hogy adott lépésekbe és kombinációkba terelgeted. Tedd ugyanezt az erősségek fejlesztése közben is. Találd meg a módját annak, hogyan irányítsd őket!

Dr. Dobay Róbert