ERŐSSÉG alapú...

Vezetőfejlesztés
Csapatkohézió
Munkavégzés
Értékesítés
Interim Management

Rólunk mondták

  • Mozsik TiborBitport.hu Média Kft.A workshop ráirányította a figyelmemet arra, hogy mely tulajdonságaim lehetnek az erősségeim, és hogy mit kell tennem ahhoz, hogy ezeket jobban hasznosítsam.
  • Palotai KrisztinaMagyar Telekom Nyrt.A Workshop nagyon bátorító volt, az erősségekre való koncentrálás tekintetében. Nagyon tetszettek az "erősnek érzem magam..." megfogalmazások. Nagyon köszönöm a lelkes és inspiráló munkátokat!
  • Virányi ÁgiTeljesen úgy érzem, hogy a ti workshopotok sokat dobott rajtam. Azt hiszem, megtaláltam azt a fajta erőt, ami bennem rejlik, és szerintem most már tök jól tudom kezelni az embereket, és remélem ezzel valaha sikerül jobbá tenni a világot is. :)
  • Czene AnitaTATA Consultancy ServicesA workshop újra feltámasztotta a motivációm, célokat adott, amin dolgozhatok a közeljövőben.
  • Gyurácz Németh IvánM27 Absolvo ConsultingAmi nekem fontos tapasztalat és óriási érték volt, az az önismereti dimenzió. Amikor a többiek elmondták, hogy nekik mi jött ki a teszten, azon nem csodálkoztam, kívülről én is így láttam őket. Saját magamról viszont sokat megtudtam, nem is annyira újdonságot, hanem inkább megfogalmazódott konkrétan az, amit eddig csak sejtettem magamról, amit éreztem, de nem tudtam pontosan mi. Azóta sokkal könnyebb másokkal megértetnem, hogy dolgozzanak velem, tudom, kivel kell a hatékonyság érdekében összeállnom egy-egy projektre és ami talán a legfontosabb, tudom értékelni a saját egyéni ambícióimat, céljaimat, hogy ezek mennyire és hogyan válhatnak elérhetővé.

Keresés

Keresés!

Megtérül-e a tréning?

2011-01-26

Nemrég tartottunk egy workshopot, több vezetőnek, akik meglehetősen szkeptikusak voltak velünk szemben. Több tréningen vettünk már részt, de nincs jó tapasztalatunk velük - mondták. Ezen elgondolkodtam. Érdekes, milyen sokat hallom ezt a mondatot. Mi lehet az oka?

Egyáltalán hogyan lehet mérni egy tréning megtérülését? A résztvevők hogyan használják fel a  mindennapokban azt, amit tanultak?

A legtöbb esetben a megtérülést úgy saccolják, hogy a kurzus végén mindenki kitölt valamilyen kérdőívet, melyből megállapítható, hogy hasznos volt-e tréning. Szerintem épp csak az értékét nem lehet így meghatározni! A másik kérdés, hogy ki értékeli a vezetői tréningek megtérülését: legtöbbször a felettesed. Nagy hiba! A megtérülést a beosztottaid teljesítményén kell mérni! Ha Ők nem érzik úgy, hogy változtál, jobb vezető lettél, nem sokat ért a tréning.

Az élet három nagy tanulsággal szolgált a szokványos vezetőképző tréningekkel kapcsolatban:

  1. A tréningek után minden résztvevő azt mondja, hogy használni fogja, amit tanult. Felméréseink szerint a beosztottak 83%-a úgy nyilatkozik, hogy a főnökük nem valósított meg semmit abból, amit tanult. Szomorú tapasztalat, hogy a tréningek után a főnökök visszatérnek a mindennapok mókuskerekébe és túl elfoglaltak lesznek, hogy a tanultakat gyakorlatra váltsák.
  2. Óriási űr van a között, amit a vezetők tudnak és amit csinálnak. A legtöbb vezetői tréning vagy coaching program azon hibás feltételezésre épít, hogy ha megérted a hasznát annak, amit tanultál, használni is fogod a gyakorlatban. Óriási tévedés!
  3. Az emberek nem tudnak tartósan változni follow-up nélkül. Azok a vezetők, akik nem követik saját teljesítményüket, nem szükségszerűen rossz vezetők. Egyszerűen csak nem lesznek jobbak! Csak azáltal tudod mérni, hogy hol tartasz, ha nyomon követed a saját fejlődésedet. A follow-up azt sugallja a beosztottaidnak, hogy érdekel a saját teljesítményed növelése; emlékezteti az embereidet, hogy próbálsz változtatni és jelzi, hogy nem egy átmeneti dologról van szó, hanem egy tudatos, folyamatos cselekvésről.

Akkor teljesen felesleges a tréning?

Nem!!! A tréning jó dolog, és jó tudni azt, hogy mire jó. Ehhez érdemes pár szót ejteni a tudom-csinálom szakadékról.

A tudom-csinálom szakadék

Amikor úgy érzed, hogy valami "tudás" hiányzik vagy valami nem megy jól, jó esetben ösztönös késztetést érzel arra, hogy ezt a hiányt pótold. Van tehát egy szakadék, amit át szeretnél hidalni. Csakhogy az a szakadék, amit érzel, igazából két szakadék. Van egy kisebb, ami akkor jelentkezik, ha nincs meg valamilyen tudásod. Valami információ hiányzik. Ennek a szakdéknak (nem tudom - tudom) az áthidalására kiváló megoldás lehet a tréning.

Ha elmentél egy tréningre és ott semmi újat nem hallottál, akkor a Te problémád a nagyobbik szakadék, ami a tudom és a csinálom között van. Ezen sajnos nem segít a tréning, mert a tudásod megvan, a gond a gyakorlati alkalmazásban a végrehajtásban keresendő. Éppen ezért mielőtt a képzés mellett döntesz érdemes foglalkoznod azzal is, hogy melyik lyukat szeretnéd betömni.

Amikor a workshopjainkat tervezzük külön figyelmet fordítunk arra, hogy  úgy építsük fel az eszköztárat, hogy tartalmazza a változtatás legfontosabb elemét, a follow-up-ot is. Ezzel válik mérhetővé a workshop valódi haszna és értéke, hogy a gyakorlatban mi valósul meg miután "leléptünk". Így aztán a szkeptikusoknál is nagy sikerünk volt.

Dr. Dobay Róbert