ERŐSSÉG alapú...

Vezetőfejlesztés
Csapatkohézió
Munkavégzés
Értékesítés
Interim Management

Rólunk mondták

  • Papp ÁgostonVodafone Operációs Központ MagyarországService Transition ManagerA közös munkában az jelentette a legnagyobb értéket, hogy a meglévő vezetői erősségekre kell építenem és nem szabad az átalakuláson/átalakításon görcsölni, illetve sok segítséget kaptam az új csapatom felépítésevel kapcsolatos kezdeti lépesekhez, stratégiák kiépitéséhez és nyomon követéséhez.
  • Virányi ÁgiTeljesen úgy érzem, hogy a ti workshopotok sokat dobott rajtam. Azt hiszem, megtaláltam azt a fajta erőt, ami bennem rejlik, és szerintem most már tök jól tudom kezelni az embereket, és remélem ezzel valaha sikerül jobbá tenni a világot is. :)
  • Boros AnikóShell Hungary Zrt.Trainer, CEEA Workshopon az önismeret egy újabb darabját rakhattam össze, használható infokat kaptam. Sokszor volt "...hogy én ezt miért nem fogalmaztam meg eddig" érzésem. Köszönöm!
  • Molnár ZoltánPET-Hungária Kft.Kereskedelmi és marketing igazgatóMegbízóra szabott, professzionális kivitelezés. A Menedzsmentor egy 6 jelentkezős tender résztvevői közül nyerte el cégünk csapatépítésének szervezési és lebonyolítási jogát. A személyes meghallgatások alkalmával felkészülten, lényegre törően vázolták a nem klisé szerű, többnyire saját gyártású ötleteiket. Rövid idő alatt adaptálni tudták a megbízói igényeket és gyorsan összeállt a csapatépítő esemény terve. A csapatépítő fő üzenetének átadására nagyon odafigyeltek és maximálisan teljesítették is azt. Az eseményen helyet biztosítottak a szellemi, fizikai és kohézió erősítő gyakorlatoknak, mindezeket kellő mennyiségű humorral fűszerezték. Közvetlen és maradandó emléket hagyott bennünk a Menedzsmentor rendezvénye. Köszönjük szépen!
  • Gyurácz Németh IvánM27 Absolvo ConsultingAmi nekem fontos tapasztalat és óriási érték volt, az az önismereti dimenzió. Amikor a többiek elmondták, hogy nekik mi jött ki a teszten, azon nem csodálkoztam, kívülről én is így láttam őket. Saját magamról viszont sokat megtudtam, nem is annyira újdonságot, hanem inkább megfogalmazódott konkrétan az, amit eddig csak sejtettem magamról, amit éreztem, de nem tudtam pontosan mi. Azóta sokkal könnyebb másokkal megértetnem, hogy dolgozzanak velem, tudom, kivel kell a hatékonyság érdekében összeállnom egy-egy projektre és ami talán a legfontosabb, tudom értékelni a saját egyéni ambícióimat, céljaimat, hogy ezek mennyire és hogyan válhatnak elérhetővé.

Keresés

Keresés!

Megtérül-e a tréning?

2011-01-26

Nemrég tartottunk egy workshopot, több vezetőnek, akik meglehetősen szkeptikusak voltak velünk szemben. Több tréningen vettünk már részt, de nincs jó tapasztalatunk velük - mondták. Ezen elgondolkodtam. Érdekes, milyen sokat hallom ezt a mondatot. Mi lehet az oka?

Egyáltalán hogyan lehet mérni egy tréning megtérülését? A résztvevők hogyan használják fel a  mindennapokban azt, amit tanultak?

A legtöbb esetben a megtérülést úgy saccolják, hogy a kurzus végén mindenki kitölt valamilyen kérdőívet, melyből megállapítható, hogy hasznos volt-e tréning. Szerintem épp csak az értékét nem lehet így meghatározni! A másik kérdés, hogy ki értékeli a vezetői tréningek megtérülését: legtöbbször a felettesed. Nagy hiba! A megtérülést a beosztottaid teljesítményén kell mérni! Ha Ők nem érzik úgy, hogy változtál, jobb vezető lettél, nem sokat ért a tréning.

Az élet három nagy tanulsággal szolgált a szokványos vezetőképző tréningekkel kapcsolatban:

  1. A tréningek után minden résztvevő azt mondja, hogy használni fogja, amit tanult. Felméréseink szerint a beosztottak 83%-a úgy nyilatkozik, hogy a főnökük nem valósított meg semmit abból, amit tanult. Szomorú tapasztalat, hogy a tréningek után a főnökök visszatérnek a mindennapok mókuskerekébe és túl elfoglaltak lesznek, hogy a tanultakat gyakorlatra váltsák.
  2. Óriási űr van a között, amit a vezetők tudnak és amit csinálnak. A legtöbb vezetői tréning vagy coaching program azon hibás feltételezésre épít, hogy ha megérted a hasznát annak, amit tanultál, használni is fogod a gyakorlatban. Óriási tévedés!
  3. Az emberek nem tudnak tartósan változni follow-up nélkül. Azok a vezetők, akik nem követik saját teljesítményüket, nem szükségszerűen rossz vezetők. Egyszerűen csak nem lesznek jobbak! Csak azáltal tudod mérni, hogy hol tartasz, ha nyomon követed a saját fejlődésedet. A follow-up azt sugallja a beosztottaidnak, hogy érdekel a saját teljesítményed növelése; emlékezteti az embereidet, hogy próbálsz változtatni és jelzi, hogy nem egy átmeneti dologról van szó, hanem egy tudatos, folyamatos cselekvésről.

Akkor teljesen felesleges a tréning?

Nem!!! A tréning jó dolog, és jó tudni azt, hogy mire jó. Ehhez érdemes pár szót ejteni a tudom-csinálom szakadékról.

A tudom-csinálom szakadék

Amikor úgy érzed, hogy valami "tudás" hiányzik vagy valami nem megy jól, jó esetben ösztönös késztetést érzel arra, hogy ezt a hiányt pótold. Van tehát egy szakadék, amit át szeretnél hidalni. Csakhogy az a szakadék, amit érzel, igazából két szakadék. Van egy kisebb, ami akkor jelentkezik, ha nincs meg valamilyen tudásod. Valami információ hiányzik. Ennek a szakdéknak (nem tudom - tudom) az áthidalására kiváló megoldás lehet a tréning.

Ha elmentél egy tréningre és ott semmi újat nem hallottál, akkor a Te problémád a nagyobbik szakadék, ami a tudom és a csinálom között van. Ezen sajnos nem segít a tréning, mert a tudásod megvan, a gond a gyakorlati alkalmazásban a végrehajtásban keresendő. Éppen ezért mielőtt a képzés mellett döntesz érdemes foglalkoznod azzal is, hogy melyik lyukat szeretnéd betömni.

Amikor a workshopjainkat tervezzük külön figyelmet fordítunk arra, hogy  úgy építsük fel az eszköztárat, hogy tartalmazza a változtatás legfontosabb elemét, a follow-up-ot is. Ezzel válik mérhetővé a workshop valódi haszna és értéke, hogy a gyakorlatban mi valósul meg miután "leléptünk". Így aztán a szkeptikusoknál is nagy sikerünk volt.

Dr. Dobay Róbert