ERŐSSÉG alapú...

Vezetőfejlesztés
Csapatkohézió
Munkavégzés
Értékesítés
Interim Management

Rólunk mondták

  • Gerard SchiebroekGetronicsVice PresidentWorking with Robert Dobay closely for 2 years was a fantastic experience. He was an excellent manager who knew his business well. What I liked about him most is his ability to think out of the box; he truely is a creative person.
  • Dirk GerkensRTL KlubCEORóbert kimagasló szakmai tudással rendelkezik, tapasztalt vezető. Stratégiai szinten gondolkodik, ugyanakkor az operatív feladatok sem okoznak gondot számára. Egyedi vállalati kultúránkban könnyen mozgott; kreatív, a szervezethez legjobban illő megoldásokat javasolt.
  • Szigeti LászlóEmerson Process ManagementProject and Order Handling ManagerKülönböző vezetői pozíciókban eltöltött 17 év és számtalan vállalati fejlesztési program után nem gondoltam, hogy egy coach bármi pluszt tudna adni számomra. Nos, alaposan tévedtem! Rögtön az első találkozáson Robi olyan kérdéseket tett fel, olyan dolgokra hívta fel a figyelmemet, amik bár rendkívül egyszerűnek tűntek mégis nagyon komolyan el kellett gondolkozzak rajtuk. Számomra ez a megközelítés igazán “nyerő” volt és nagyon jó arányban egészült ki gyakorlatias és abszolút használható példákkal, ötletekkel, javaslatokkal. A coaching folyamat eredményeként sokkal felkészültebb vagyok különböző üzleti helyzetek kezelésére, jobban tudok építeni az erősségeimre és tudom hogy kezeljem a gyengeségeimet. Nagyon köszönöm.
  • Győri GáborMicrosoftSecurity Escalation Manager EMEADid I enjoy each minute of the coaching with Róbert? Oh no, I didn’t – but for the good reasons. He more than once threw me out of my comfort zone and challenged my ideas from a different perspective with inconvenient but valid questions. Usually this was enough to steer my thinking away from the “one and only possible route” and open up new paths to discover. Róbert’s experience in the industry and his quick wits helped me more than once to get to a better solution more effectively, so I didn’t mind the challenges, most of the time is still was fun – he is a nice guy after all :)
  • Azurák ZsoltMagyar TelekomBeszerzési igazgatóRobi személyében olyan szakemberrel dolgozhattam együtt akinek élő tapasztalatai vannak arról amiről beszél. A mindennapi életből hozott példákon keresztül sokkal jobban tudta érzékeltetni azt, hogy mit tudnék máshogy csinálni, új megvilágításba helyezte a vezetői szerepet és nem csak a vezető-csapat viszonylatára nézve hanem magát a vezetőt is teljes egészében annak személyes és közösségi jó értelemben vett ambícióival együtt. A vezetőfejlesztési folyamat a vezető erősségeit helyezi előtérbe és arra építi fel a jövőbeli lépéseket. Bár határozott tematika mentén haladtunk, de mindig tudtunk beszélni az aktuális problémáimról, feladataimról illetve arról ami foglalkoztat és mindig sikerült megtalálni azt kapcsot is melynek segítségével az aktuális feladatunkhoz tudtuk ezt kötni. Ezért érzetem nagyon hatékonynak a közös munkákat.

Keresés

Keresés!

Káosz és struktúra

2008-06-26

A profi vezető a profitabilitást és a növekedést a káosz felszámolásával biztosítja. ??? Szerintem ez a mítosz különösen veszélyes. Ha az újonnan felvett vezetőd rendbe teszi a céged és gyakorlatilag nem marad zavaros terület, akkor kezdj el aggódni! Valami borzasztóan nagy gond van a vállalkozásodban!! Az egészséges működés szempontjából bizonyos fokú zűrzavar ugyanis elengedhetetlen, természetesen, ha ez megfelelő egyensúlyban van a renddel. 

A rendcsinálás nagyon fontos, ugyanakkor egyszerűen szükség van arra, hogy felkavard az üzletmenetet azzal, hogy olyan ígéreteket teszel (pl.: valami extra garancia vállalásával)  az ügyfeleidnek, amit eddig még soha. Az új vállalások mellett gondoskodnod kell arról is, hogy kidolgozzátok azokat a folyamatokat, amik mentén az új igényeket szervezett módon ki tudjátok elégíteni. Ha „túltolod az anarchiát”, gyorsan lehúzhatod a rolót, mert nem tudod azt szállítani, amit ígértél. Ha túl nagy rendet teszel, az ügyfélköröd stagnálni fog, a bürokrácia lesz úrrá a szervezeten és lassú halál végez a biznisszeddel. A mérleg nyelvét középen kell tartanod és ez pokolian nehéz.

Egy fiatal vállalkozásnál eleinte a marketing és az üzemvitel egy kézben van, így relatíve könnyen eldönthető (akár érzésre is), hogy mely lehetőségek teljesíthetők anélkül, hogy túlvállalná magát a cég. Ha tovább szeretnéd fejleszteni, növelni a cégedet, józan ésszel kell értékelned az új üzleti lehetőségeidet és azokat a gátló tényezőket, amik az „eddig így csináltuk” ellenállásból adódnak. A gyakorlatban pl. ez működhet úgy, hogy fenntartod magadnak a döntési jogot az új lehetőségekről, miközben rábízod a kollégáidra, hogy véleményezzék, vajon meg tudják-e csinálni.

Egy befektetőknek jelzáloghitelt közvetítő holding vezetője új lehetőséget látott meg egy újonnan létrejött piacon: a saját tőke fedezete alapján rövid lejáratú kölcsönöket folyósított olyan ingatlan fejlesztő cégeknek, akiket a bankok elutasítottak. Hat év alatt sokat fejlődött a cége, de még mindig csak egy kicsi, helyi szereplő volt a futottak még kategóriában. A tulajdonos úgy döntött, hogy itt az ideje, hogy hozzon valakit kívülről. Az új vezetővel négy év alatt sikerült elérni, hogy a mikrokörnyezetükből országos céggé nőtték ki magukat és kb. 50 milliárd Ft-ot kezelnek. A sikerük kulcsa az, hogy a két vezető egyensúlyban tudja tartani az új lehetőségekben rejlő növekedést és rendcsinálást. A tulajdonos éles szemmel látja meg az új üzleteket, összerakja az ajánlatokat, leegyezteti ezeket a vevőkkel. Ugyanakkor nem annyira mozgatják meg az operatív feladatok: kölcsönök szerzése, emberek felvétele és menedzselése, belső folyamatok és rendszerek bevezetése és működtetése. Az új vezetője épp ezekben kiváló! A közös munka kb. így néz ki: „Tudom, merre megy a piac, sok időt töltök az új lehetőségek értékelésével és a portfólió kezelésével. Ha találok valami piaci rést, szólok a vezetőmnek, hogy milyen emberekre van szükségem milyen területeken és Ő kézben tartja a végrehajtást, ügyel a napi feladatokra. Én nyomom a gázt, Ő pedig a féket.”

Ez a cégvezető tudatosan delegálta azokat a feladatokat, amikben nem volt igazán kiváló, így teremtett magának egy csomó időt, hogy azzal foglalkozzon, amihez a legjobban ért: új és jobb szolgáltatásokat dolgozott ki a piacnak.

A káosznak is fontos szerepen van a cégedbenA növekedés és a profitszerzés egyik kulcsa az, hogy a káosz felszámolását és a szálak összekuszálását konzisztensen egyensúlyban tartsd. Ehhez a kötéltánchoz gyakran két ember kell: egy, aki az ötleteivel, elképzeléseivel „bekavar” a megszokott üzletmenetbe és egy aki, strukturált gondolkodásmódjával képes felszámolni a kaotikus helyzeteket. Ezen túlmenően az üzlet ezektől az emberektől kölcsönös tiszteletet kíván meg a másik törekvéseivel szemben.

Sok cégvezető él abban a tévhitben, hogy a nagyok, a gazdagok, vagy épp azok vannak versenyelőnyben, akik elsőnek lépnek be egy piacra. Erre semmilyen bizonyíték nincs! Számtalan példa azt támasztja alá ehelyett, hogy azok lesznek sikeresek, akik a leggyorsabban, leghatékonyabban képesek alkalmazkodni az új és váratlan helyzetekhez. A Te üzleted ilyen?

Dr. Dobay Róbert