ERŐSSÉG alapú...

Vezetőfejlesztés
Csapatkohézió
Munkavégzés
Értékesítés
Interim Management

Rólunk mondták

  • Róbert ÁkosRTL KlubCOORóbert munkájában figyel a részletekre, rendszerszemlélete magasfokú. A rendszer, folyamatok és szervezetek kialakítását célzó projektek, új területek kialakítása, változások irányítása, helyzet megoldása számára testhez álló feladatok.
  • Azurák ZsoltMagyar TelekomBeszerzési igazgatóRobi személyében olyan szakemberrel dolgozhattam együtt akinek élő tapasztalatai vannak arról amiről beszél. A mindennapi életből hozott példákon keresztül sokkal jobban tudta érzékeltetni azt, hogy mit tudnék máshogy csinálni, új megvilágításba helyezte a vezetői szerepet és nem csak a vezető-csapat viszonylatára nézve hanem magát a vezetőt is teljes egészében annak személyes és közösségi jó értelemben vett ambícióival együtt. A vezetőfejlesztési folyamat a vezető erősségeit helyezi előtérbe és arra építi fel a jövőbeli lépéseket. Bár határozott tematika mentén haladtunk, de mindig tudtunk beszélni az aktuális problémáimról, feladataimról illetve arról ami foglalkoztat és mindig sikerült megtalálni azt kapcsot is melynek segítségével az aktuális feladatunkhoz tudtuk ezt kötni. Ezért érzetem nagyon hatékonynak a közös munkákat.
  • Oliver ReindlIBM, GermanyManaging DirectorThe decision to hire Robert to improve the performance of the business unit brought us highly visible results: his initiative to restructure the business and connect it to the corporation delivered superior market value. In his cross-functional role he proved to be an influential manager having a mindset with which he could grow his direct reports in executive management as well as in person. It was a very beneficial mutual partnership.
  • Dick BoyntonGetronics, USAVice PresidentBeing associated with Robert over the past 4 years has been a rewarding personal experience as well as Robert's professional expertise. He has all the strengths and attributes of an executive level Business Leader with a truly personal side that motivates people and teamwork. He consistently views all challenges as opportunities and has a multi-dimensional perspective.
  • Gerard SchiebroekGetronicsVice PresidentWorking with Robert Dobay closely for 2 years was a fantastic experience. He was an excellent manager who knew his business well. What I liked about him most is his ability to think out of the box; he truely is a creative person.

Keresés

Keresés!

Káosz és struktúra

2008-06-26

A profi vezető a profitabilitást és a növekedést a káosz felszámolásával biztosítja. ??? Szerintem ez a mítosz különösen veszélyes. Ha az újonnan felvett vezetőd rendbe teszi a céged és gyakorlatilag nem marad zavaros terület, akkor kezdj el aggódni! Valami borzasztóan nagy gond van a vállalkozásodban!! Az egészséges működés szempontjából bizonyos fokú zűrzavar ugyanis elengedhetetlen, természetesen, ha ez megfelelő egyensúlyban van a renddel. 

A rendcsinálás nagyon fontos, ugyanakkor egyszerűen szükség van arra, hogy felkavard az üzletmenetet azzal, hogy olyan ígéreteket teszel (pl.: valami extra garancia vállalásával)  az ügyfeleidnek, amit eddig még soha. Az új vállalások mellett gondoskodnod kell arról is, hogy kidolgozzátok azokat a folyamatokat, amik mentén az új igényeket szervezett módon ki tudjátok elégíteni. Ha „túltolod az anarchiát”, gyorsan lehúzhatod a rolót, mert nem tudod azt szállítani, amit ígértél. Ha túl nagy rendet teszel, az ügyfélköröd stagnálni fog, a bürokrácia lesz úrrá a szervezeten és lassú halál végez a biznisszeddel. A mérleg nyelvét középen kell tartanod és ez pokolian nehéz.

Egy fiatal vállalkozásnál eleinte a marketing és az üzemvitel egy kézben van, így relatíve könnyen eldönthető (akár érzésre is), hogy mely lehetőségek teljesíthetők anélkül, hogy túlvállalná magát a cég. Ha tovább szeretnéd fejleszteni, növelni a cégedet, józan ésszel kell értékelned az új üzleti lehetőségeidet és azokat a gátló tényezőket, amik az „eddig így csináltuk” ellenállásból adódnak. A gyakorlatban pl. ez működhet úgy, hogy fenntartod magadnak a döntési jogot az új lehetőségekről, miközben rábízod a kollégáidra, hogy véleményezzék, vajon meg tudják-e csinálni.

Egy befektetőknek jelzáloghitelt közvetítő holding vezetője új lehetőséget látott meg egy újonnan létrejött piacon: a saját tőke fedezete alapján rövid lejáratú kölcsönöket folyósított olyan ingatlan fejlesztő cégeknek, akiket a bankok elutasítottak. Hat év alatt sokat fejlődött a cége, de még mindig csak egy kicsi, helyi szereplő volt a futottak még kategóriában. A tulajdonos úgy döntött, hogy itt az ideje, hogy hozzon valakit kívülről. Az új vezetővel négy év alatt sikerült elérni, hogy a mikrokörnyezetükből országos céggé nőtték ki magukat és kb. 50 milliárd Ft-ot kezelnek. A sikerük kulcsa az, hogy a két vezető egyensúlyban tudja tartani az új lehetőségekben rejlő növekedést és rendcsinálást. A tulajdonos éles szemmel látja meg az új üzleteket, összerakja az ajánlatokat, leegyezteti ezeket a vevőkkel. Ugyanakkor nem annyira mozgatják meg az operatív feladatok: kölcsönök szerzése, emberek felvétele és menedzselése, belső folyamatok és rendszerek bevezetése és működtetése. Az új vezetője épp ezekben kiváló! A közös munka kb. így néz ki: „Tudom, merre megy a piac, sok időt töltök az új lehetőségek értékelésével és a portfólió kezelésével. Ha találok valami piaci rést, szólok a vezetőmnek, hogy milyen emberekre van szükségem milyen területeken és Ő kézben tartja a végrehajtást, ügyel a napi feladatokra. Én nyomom a gázt, Ő pedig a féket.”

Ez a cégvezető tudatosan delegálta azokat a feladatokat, amikben nem volt igazán kiváló, így teremtett magának egy csomó időt, hogy azzal foglalkozzon, amihez a legjobban ért: új és jobb szolgáltatásokat dolgozott ki a piacnak.

A káosznak is fontos szerepen van a cégedbenA növekedés és a profitszerzés egyik kulcsa az, hogy a káosz felszámolását és a szálak összekuszálását konzisztensen egyensúlyban tartsd. Ehhez a kötéltánchoz gyakran két ember kell: egy, aki az ötleteivel, elképzeléseivel „bekavar” a megszokott üzletmenetbe és egy aki, strukturált gondolkodásmódjával képes felszámolni a kaotikus helyzeteket. Ezen túlmenően az üzlet ezektől az emberektől kölcsönös tiszteletet kíván meg a másik törekvéseivel szemben.

Sok cégvezető él abban a tévhitben, hogy a nagyok, a gazdagok, vagy épp azok vannak versenyelőnyben, akik elsőnek lépnek be egy piacra. Erre semmilyen bizonyíték nincs! Számtalan példa azt támasztja alá ehelyett, hogy azok lesznek sikeresek, akik a leggyorsabban, leghatékonyabban képesek alkalmazkodni az új és váratlan helyzetekhez. A Te üzleted ilyen?

Dr. Dobay Róbert